Η ελιά – σύμβολο των Ροβιών δεν υπάρχει πια.
Ένα ελαιόδεντρο 2.500 ετών που μαρτυρούσε την αγροτική δραστηριότητα στις Ροβιές από την εποχή του Περικλή μέχρι και σήμερα έπαψε πια να ζει.
Επέζησε από το παλιρροϊκό κύμα, στο οποίο αναφέρεται ο Θουκυδίδης, που χτύπησε τις Ροβιές το 427π.Χ. Συμβίωσε με τους κατοίκους της περιοχής κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, της Ενετοκρατίας και της Φραγκοκρατίας. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη σύσταση του ελαιώνα των Ροβιών που ξεκίνησε το 1923 από τον Αντώνη Παπαδόπουλο. Ενός ελαιώνα που μέχρι πριν λίγες μέρες αριθμούσε περισσότερα από 70.000 ελαιόδεντρα σε μια έκταση 3.500 στρεμμάτων από την παραλία μέχρι τους πρόποδες του Ξηρού και του Τελέθριου όρους.
Μπορεί ο καρπός από το συγκεκριμένο ελαιόδεντρο να μη συμμετείχε στην παραγωγή των μελών του Συνεταιρισμού των Ροβιών. Ωστόσο όπως μας λέει ο πρόεδρος του ΑΣ Ροβιών κ. Νίκος Βαλλής έστεκε εκεί για να ενθαρρύνει όλους του παραγωγούς του Αγροτικού Συνεταιρισμού και να τους θυμίζει κάθε μέρα ότι η κληρονομιά δεν χάνεται. Ήταν για όλους αλλά και για τους επισκέπτες της περιοχής ένα μνημείο της Φύσης που μας συνέδεε με την ιστορία του τόπου, όπως ο Παρθενώνας συνδέει τους Έλληνες με την Ιστορία τους. Από χθες πλέον δεν υπάρχει.
Πηγή: omadesparagogon.gr