ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Εγκατάσταση συστήματος ευφυούς γεωργίας στον συνεταιρισμό των Ροβιών

Σκοπιμότητα / Αποτελέσματα / Ωφελούμενοι

Η Βόρεια Εύβοια αποτελεί τόπο παραγωγής γεωργικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας. Οι σημαντικότερες καλλιέργειες είναι της ελιάς, της καρυδιάς, της συκιάς και της φιστικιάς. Σε έναν κλάδο (ελαιοκαλλιέργεια) που τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται ραγδαία με τη συνδρομή της υψηλής τεχνολογίας θα πρέπει να γίνονται συντεταγμένες προσπάθειες για την αναβάθμιση τόσο της πληροφορίας που έχει ένας παραγωγός προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει με τον καλύτερο τρόπο τις καλλιεργητικές φροντίδες, όσο και της πληροφορίας που πρέπει να έχουν οι αρμόδιες αρχές που διαχειρίζονται φυσικούς πόρους, όπως για παράδειγμα οι τοπικοί ΤΟΕΒ που είναι υπεύθυνοι για την διαχείριση των αρδευτικών υδάτων. Η γνώση μεγάλης ποσότητας δεδομένων είναι ένα απαραίτητο εφόδιο και αυτή η γνώση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από σύγχρονα συστήματα ευφυούς γεωργίας, τα οποία, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των επιστημών της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών αλλά και της ηλεκτρονικής, είναι σε θέση να ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο για όλες τις κρίσιμες τιμές των υπό εξέταση παραμέτρων. Σε συνέχεια μελέτης των δενδρωδών καλλιεργειών της Βόρειας Εύβοιας, ήτοι της ελιάς, εντοπίστηκαν οι σημαντικότερες ανάγκες, οι οποίες, συνδυαζόμενες με τις πιο ώριμες τεχνολογικά και προσιτές οικονομικά λύσεις, θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να αποκομίσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη με το μικρότερο κόστος, το ταχύτερο δυνατό.

Επιπροσθέτως, η ευφυής γεωργία είναι πλέον μία μεθοδολογία που κερδίζει ολοένα έδαφος στην πρωτογενή παραγωγή, με πολλαπλά οφέλη για τους παραγωγούς, όπως μείωση του κόστους παραγωγής, επίτευξη καλύτερης ποιότητας προϊόντων, προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ., ενώ ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον αγροτικό τομέα αποτελεί προτεραιότητα στις κεντρικές ευρωπαϊκές πολιτικές.

Στη βάση όλων των παραπάνω και προς όφελος των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι επλήγησαν και από την πυρκαγιά με την καταστροφή μεγάλου αριθμού ελαιόδεντρων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και τις  επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελαιοκαλλιέργεια, επιλέχθηκε η υλοποίηση ενός πιλοτικού έργου στον ελαιοπαραγωγικό συνεταιρισμό των Ροβιών.

 

Φυσικό Αντικείμενο

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην εγκατάσταση συστήματος ευφυούς γεωργίας στον ελαιοπαραγωγικό συνεταιρισμό των Ροβιών.  Ειδικότερα, προβλέπεται να γίνει εγκατάσταση αισθητήρων αγρού, ώστε να μπορούν οι παραγωγοί σε πραγματικό χρόνο να λαμβάνουν πληροφορίες για τις επικρατούσες συνθήκες στους ελαιώνες και να προσαρμόζουν ανάλογα τις καλλιεργητικές τους πρακτικές. Επίσης, θα υπάρχει εγκατεστημένος μετεωρολογικός σταθμός για να ενημερώνει τον τοπικό πληθυσμό με ακρίβεια, ενώ θα εκδίδεται και δελτίο καιρού. Για την επισκόπηση των καλλιεργειών θα χρησιμοποιούνται δορυφόροι που θα δίνουν ειδικούς δείκτες έγκαιρης διάγνωσης της κατάστασης των ελαιώνων (τηλεπισκόπηση). Το περιβάλλον λειτουργίας θα είναι IoT (Internet of Things), ενώ θα δημιουργηθεί η υποδομή για να ελέγχονται συσκευές απομακρυσμένα (μέσω Internet), τόσο με την εμπλοκή των παραγωγών όσο και αυτόνομα από το σύστημα (ευφυής γεωργία). Οι παραγωγοί, οι τοπικοί επιστήμονες, τα στελέχη της οικείας ΔΑΟΚ και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα εκπαιδευτούν στη λειτουργία και χρήση του συστήματος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *